Saturday, November 15, 2008

California Wildfires

Of "Bosbranden in Californie".
Het is al oud nieuws natuurlijk en het is er ieder jaar opnieuw, vooral tijdens deze maanden.
Maandenlange complete droogte na weinig winterse neerval, een natuurlijke vegetatie van oliehoudende planten, extreem hoge temperaturen, rukwinden en een amper 5% luchtvochtigheid. Dit soepje heeft niet veel nodig om in minder dan een uur een ontembare brand te doen ontstaan. Vooral de sterke orkaankrachtige rukwinden dragen hete gensters mijlen ver mee en doen verderop nieuwe branden onstaan.
De natuur kuist zichzelf op deze manier uit, natuurbranden kenmerken de vegetatie en je zou versteld staan hoe snel die zich nadien weer hersteld, sommige zaden liggen zelfs jaren te wachten om door de vuurhitte te worden activeerd. Geen probleem was Californie ondertussen niet zo vol gebouwd, worden niet steeds nieuwe groengebieden verkaveld, wou niet iedereen zijn droomvilla midden in het bos.
Brandweerman zijn is in Californie is een bijzonder en erg hooggewaardeerd beroep, er zijn er heel veel en iedere hoek heeft wel zijn kleine kazerne maar bij grote branden als dit nog niet genoeg. Daarom vallen brandweerkorpsen van elders ook in en kamperen in nabijgelegen open plaatsen en mag je als huiseigenaar tegenwoordig ook actief meehelpen om je eigen huis te helpen beschermen als je je daartoe in staat acht.
Droogte, hitte, wind en vuur en alsof dat nog niet genoeg was hadden we vannacht ook nog een korte en lichte aardbeving.
En toch gaat het leven grotendeels gewoon verder. Voor ons bleef de lucht vandaag nog te ademen en op de zwemwedstrijd van de kinderen deze namiddag waren een aantal geevacueerde families uit Santa Barbara aanwezig want wat kan je beter doen dan gewoon verder doen als je toch niet in je huis kan of mag? Californiers groeien nu eenmaal op met bosbranden en aardbevingen.
Vorige zondag liep ik met de trailrunnersclub nog in het mooie, herfstige en erg groen en natte(!) Angeles Forest, maar voor morgen is de 14 mijler in het Will Rogers park afgelast. Terwijl de lucht zeven dagen geleden nog zo fris en heerlijk naar bos rook, is ze dit weekend bijzonder droog en erg ongezond. Maar in onze woonomgeving valt het allemaal bijzonder goed mee, hopen dat het zo blijft.