Friday, September 19, 2008

inspiratie

Het "Ray Miller Trail", aan de Pacific Coast Highway, Point Mugu.
De trailrun met XTerra (het parcours in pdf)


Wie kent Dean Karnazes niet? Een mega ultrarunner uit San Francisco, en onderandere winner van de Badwater 135 mile ultramarathon en de Vermont 100 mile endurance run. Ik zag hem met een glimps in San Diego tijdens de marathon toen hij de dagen voordien de Californische westkust was afgelopen van noord naar zuid van missiepost naar missiepost (zo'n 60 mile per dag) om de Rock 'n Roll marathon te lopen!
Ik zit net halfweg zijn boek "50/50" waarin hij zijn ervaringen deelt over het lopen van 50 marathons in 50 dagen in 50 verschillende staten van de VS. Een ultramarathonman die alles weet te relativeren en ongelooflijk veel mensen weet te inspireren om gezond te eten en fit te gaan leven volgens hem de ingredienten voor een algemene goede gezondheid.
Trouwens er zijn net resultaten bekendgemaakt dat regelmatig lopen het verouderen serieus vertraagt. Onderzoekers volgden 500 oudere lopers gedurende 20 jaar en ontdekten dat oudere lopers minder lichaamsgebreken vertonen, een langer actief leven hebben en de helft minder kans hebben dan niet-lopers op een voortijdig overlijden.
Toen het onderzoek startte ergens in 1984 dachten velen wetenschappers nog dat extreme sportbeoefening voor ouderen schadelijk was en dat de nieuwe jogging-rage hen zou opzadelen met orthopedische miserie als breuken en osteoarthritis, maar het tegendeel is bewezen.
Niet alleen vertraagt regelmatig joggen de afbraak van botweefsel maar is het verschil tussen joggers en niet-joggers steeds groter door de algemene gezondere toestand, het opvallend mindere voorkomen van sterfte door kanker, zenuwziektes, hartziektes, infecties en andere ouderdomskwaaltjes. De studie wijst uit dat regelmatig eens goed zweten door lopen, enkel maar goed is.
Ik voel me geinspireerd door mensen zoals Dean, maar ook door de vele sportieve zestig en zeventigplussers in mijn omgeving. Ik voel me aangetrokken tot die oneindig mooie natuur zo dichtbij huis en die eeuwig stralende zon, geloof het of niet, zelfs een mistige en koele ochtend haalt me met gemak uit de deur met loopschoenen aan.
Soms droom ik ook wel een keer om een ultrarunner te zijn, om oneindig door te blijven lopen door de wildernis met enkel het geluid van de natuur, mijn ademhaling en mijn voetstappen. Verrast te worden door een hert, een eekhoon, een hagedis, een konijn of wat vogels. Als klein meisje hield ik er al van om in mijn eentje op tocht te trekken in de velden achter het huis, te verdwijnen van de aardbol en te versmelten met het aardse.
Trailrunning, het geeft me weer dat speelse jongemeisjesgevoel van toen, het zorgeloze en energieke dartelen door de bossen. Het grootste geschenk van mijn fit-zijn ligt puur in het moeiteloos beklimmen van een rots, het overspringen van een beek en het eindeloze rennen.
Nu de dagdagelijkse routine van school en werk er weer goed inzitten is er ook weer regelmaat voor het lopen. Het valt me op hoe makkelijker de routes op de paden in de parken me afgaan vergeleken met vorig jaar, hoeveel fitter ik ben geworden door de regelmaat van mijlen loggen en gymactiviteiten.
Ondertussen heb ik weer nieuw horizonten ontdekt en nieuwe loopmaatjes ontmoet en ben ik net een week verwijderd van een eerste trailrace uit een hele reeks voor de komende winter. Een race doe ik niet om te winnen, maar het is goed om een doel te hebben en het forceert je om nieuwe plaatsen te verkennen.
Vorig weekend liep ik het traject al met de mensen van de organisatie, morgenochtend doen we het nog een keer. Wat een voorrecht om deze prachtige route keer op keer te kunnen lopen! Het begint met een hele klim langs een klif, het lijkt niet op te houden, tot je meer dan 1000 voet hoger staat dan waar je begonnen bent, beloond wordt met de mooiste uitzichten uit het duurste prentenboek en na 18 kilometer weer op zeeniveau staat naast je wagen na een adembenemende afdaling! De XTerra Point Mugu trailrun 18k (11 mile)
Wel je comfy trailschoenen, petje, heel veel water en muggespray niet vergeten!
Wie heeft er zin in een looptochtje?