Sunday, December 03, 2006

a firefighter's worst nightmare


De grootste nachtmerrie voor een brandweerman zijn:
na maandenlange droogte zeer sterke Santa Ana winden die dagen nog zullen aanhouden, zowel 's nachts als overdag. Het had er dus van moeten komen, de "wildfires", opnieuw! En weer in onze buurt, dichter nu.
Rukwinden gieren zo nu en dan met stevige opstoten door onze openstaande ramen, de windshimes in de buurt hoor je zeer opvallend klingelen, planten in potten liggen omver, deuren slaan dicht en alles wat een beetje losligt is ondertussen helemaal weggewaaid.
Een eerste ochtendlijke aanblik door het slaapkamerraam deed er ons niet meer naar raden, dikke grijze rookpluimen niet vanachter de bergketens of van ertussen maar een heel stuk ervoor, van net aan de andere kant van Thousand Oaks, in Moorpark, natuurbranden op twee plaatsen. Wat later, buiten, tijdens mijn run rook ik het vuur als van een gigantische open haard, doch vloog de rook niet onze richting uit. Wat later vernam ik dat er nog een derde brand was in in de buurt, maar volledig onder controle.
We zouden gaan wandelen maar bij de ingang van het staatspark stonden we voor gesloten hekken, de parkwachter wees naar het geschreven aangeplakte papier op zijn ruitje "gesloten door extreem brandgevaar". Onderweg reden er ons enkele lange collonnes van brandweercorpsen voorbij, uit andere regio's, die komen helpen.
Het is nu avond en de dikke grijze wolken zijn niet meer zichtbaar in de donkere nacht, des te meer het vuur, de rode gloed, de vlammen en de flikkerlichten van brandweertrucks.
Rondom bewoond gebied, kurkdroog struikgewas, warme windstoten tot 110 km/u bij een luchtvochtigheid van amper 8%. Vijf huizen en een opslagplaats zijn deze namiddag platgebrand, ik hoop dat het hierbij blijft. Het Thousand Oaks community center zit vol met bewoners van de 3000 bedreigde woningen. Ik hoor helicopters overvliegen om de buurt te controleren. We weten het maar al te goed, ook hier is de kleinste vonk voldoende om op een pink alles neer te branden.
de ventura county sheriff's webnieuws
online televisienieuws cbs2news
de plaatselijke krant venturacountystar