Monday, May 01, 2006

"A day without immigrants"


Ventura County in California kent een zeer bloeiende agricultuur, door het milde mediteraan klimaat, door de voedelrijke bodem, door een uitgebreid aangelegd irrigatiesystheem, maar vooral door de talrijke hardwerkende immigranten uit Mexico en Zuid-Amerika. Velen met papieren maar nog veel meer zonder en dus illigaal.

Maar niemand stoort zich er aan, ze worden geaccepteerd door iedereen want er is werk genoeg en werken is nu net wat ze hier komen doen. Ze onderhouden de privetuinen en het openbaar plantsoen, ze doen het onderhoudswerk bij de rijkeren en in de mondaine suburbs, werken dag en nacht in winkelketens, wegenwerken verlopen vlot en supersnel dankzij hen, woningontwikkelingen staan in een wip rechtop, in de garage krijg je een snelle service, carwaschers poetsen de SUV's en rennen uren aan een stuk door in de bloedhete zon, maar vooral op de enorme aardbeien- paprika- artisjokken- ajuinen- kolen velden zonder einde staan ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gekleed in lange broek met sweater en kap gebukt onder een bloedhete en stekende zon.
Nieuwe wetsvoorstellen zouden de immigratie meer legaal willen maken, alleen met geldige papieren zou er gewerkt mogen worden, eerst terug naar huis en pas legaal weer binnen kunnen. Een muur tussen de VS en Mexico zou daarbij moeten helpen.
Dat de economie dan een flinke deuk zal krijgen, dat we ze nodig hebben, dat wilden ze gisteren 1 mei eens duidelijk maken. Stille maar massale acties "a day without immigrants" hoe het dan zou zijn: de winkels zouden moeten sluiten en de aardbeien liggen te rotten op het veld.
En terwijl duizenden op straat kwamen met vlaggen en slogans, wachtten dagarbeiders op de hoek van de straat hopend op werk voor een dag.