Saturday, April 29, 2006

black bear


Vrijdagavond, tijd om te gaan slapen, maar niets daarvan, wel gedurende een tweetal uren het daverende geluid van een viertal politie en nieuws helicopters die een eindje verderop rondjes draaien met zoeklichten op.
De oorzaak was een jonge ronddolende beer uit de Santa Monica Mountains, wakker uit zijn winterslaap, hongerig op zoek naar voedsel. Sinds woensdag waargenomen in Simi Valley, donderdag tegen Westlake Highschool (waar Eveline waterpolotraining heeft) en vrijdagavond aan onze Target-winkel, een boogscheut van hier. Daar hebben ze hem in het nauw kunnen drijven en verdoofd. Dezelfde nacht is hij weggebracht naar het beboste gebied boven Ojai waar meer van zijn soort zitten, verder van de mensen. Hij heeft geluk gehad, want de politie stond klaar om hem te doden indien hij agressief en dus gevaarlijk zou worden.
Ik kon het niet geloven dat ze er nog echt zijn hier zo dichtbij, de beren en mountainlions, de coyotes zien en horen we regelmatig en de ratelslangen mogen we ook gaan verwachten, zeker nu iedereen aan "bushclearance" -het verplicht onkruid en struikvrij maken rond de woningen als buffer voor de bosbranden- doet en ze wegvluchten. Ik dacht dat de speciale anti-beer-vuilbakken aan de parken wat overdreven waren, maar niet dus. "Het is de tijd van het jaar" zeggen ze hier, "we mogen er nog verwachten, uit hun winterslaap en hongerig".