Tuesday, April 25, 2006

Strawberry Jam


De man met zijn kar vol aardbeien is ons ondertussen erg vertrouwd, minstens drie maal per week kopen we een volle doos met versgeplukte vruchten. We eten ze losjes uit de hand, mixen er milkshakes en smoothies van of versieren er onze pudding, yoghurt en andere dessertjes mee.
Hoe verder het seizoen loopt, hoe donkerder ze zijn met een heerlijk volle smaak, hoe goedkoper ze worden en dan krijg je plots zin in zelfgemaakte aardbeien jam.
Vandaag belde hij me op dat hij twee gevulde dozen voor me klaar staan had aan een spotprijsje om jam te maken, erom gereden en vanavond aan het werk.
Het voelde weer helemaal vertrouwd, aan het aanrecht de vruchten spoelen, kroontjes eraf en in stukjes snijden. Wegen, de kookpot in, wat suiker en het doosje met pectine uit de supermarkt. Een beetje verwarring met de hoeveelheid en wat gokwerk om de dikte in te schatten, maar het ziet er redelijk goed gelukt uit. Morgenochtend zal de jury zijn oordeel wel vellen.