Wednesday, April 02, 2008

Fysio therapy

Oh ja, ik heb me de laatste dagen al super rustig gehouden, wat dacht je dat ik niet bang ben om mijn lopersplezier te gaan verknallen door te veel, te intensief en dat allemaal te snel?
Maar anderzijds laat ik me ook zomaar niet vellen en probeer ik nu al het kwaad bij de kraag te vatten vooraleer het te erg wordt.
Desondanks de pakken ijs voelde het rond de knie toch behoorlijk ontstoken, wat resulteerde tot een slechte nachtrust en al mankend de zondag door, maandag was dat allemaal al stukken beter maar heb toch onmiddellijk contact gezocht met de fysiotherapeut die een paar weken geleden na een groepstraining was komen spreken over lopersblessures. Via de organisatie raakte ik aan zijn gegevens en na me verzekerd te hebben over de terugbetaling via de ziekteverzekering maakte ik een afspraak. Van (ervaren) lopersvriendinnen had ik ondertussen al heel veel goede raad en tips meegekregen, maar aangezien ik de koe goed bij de horens wil vattten wil ik toch liever professionele hulp. website "The runners Clinic".
Een goede keus bleek na de eerste visite van deze ochtend, de man maakt er serieus werk van, zelf een loper specialiseert hij zich in lopers. Eerst een grondige analyse van de klachten en de behandeling en daarna in runner shorts de loopband op, een gematigd tempo waarbij hij gedurende enkele minuten me filmt vanuit verschillende hoeken. Terwijl de beelden worden overgezet op de computer krijg ik van zijn helpster een grondige dieptemassage aan de linker ITband. Daarna een bespreking van de beelden, er bestaat nu eenmaal zoiets als de meest ergonomische manier van lopen, met de minste belasting voor gewrichten en ligamenten en met het minst nutteloos verlies van kostbare energie, kortom een juiste lopershouding.
De stand van mijn voeten is prima, mijn algemene lichaamshouding in profiel gezien ook, maar ... ik land te veel op de hielen, ik zet te laat weer af, terwijl je maximaal maar 1,5 tot 2 inch in de hoogte mag veren doe ik dat 3 inches en mijn passen moeten korter en sneller. Voila. Daardoor komen er na lange looptochten klachten, te veel onnodige druk en belasting op de ITband en de kniegewrichten, de eerste schokdempers vooral bij hellingen.
Ik voelde me helemaal gepamperd, serieus genomen en geholpen.
Vanaf vrijdag ga ik leren 'goed' lopen, een half uur gaan we daar minstens aan werken op de loopband, daarna krijg ik weer een goede massage en gaat hij me leren mijn knie op de correcte manier in te tapen voor zaterdag. Geen twijfel dat ik die race niet zou lopen vindt de man (oef!).
De komende weken zal ik me dus professioneel laten begeleiden (dankzij onze verzekering kan dat dus gelukkig wel) om in exact twee maanden de marathon zo pijnloos mogelijk uit te kunnen lopen. Morgen, donderdag, zal ik op doktersvoorschrift voor het eerst weer een tochtje ondernemen, maximaal 3 tot 4 mijl rustig loslopen op niet te hellend terrein (wat hier wel een uitdaging is).
Na de twee Pilates klassen van deze week, een enkele gewichtenroutine en een Body Works klas en met vrijdag als complete rustdag zou ik zaterdagochtend om zeven uur in de ochtend fris aan de start moeten staan!