Sunday, January 21, 2007

publicaties onderwijs

Waarin is een school goed? En wat kan ze beter?
Het antwoord voor de Vlaamse scholen kan je vandaag lezen in De Standaard, want die publiceert dan het oordeel van de onderwijsinspectie met een reactie van de school. Aansluitend is een forum waarin lezers hun mening kwijt kunnen, of ze ermee akkoord gaan dat de inspectieverslagen zo maar publiekelijk in de krant verschijnt.
Ik vind het alvast een goeie zet, al jaren worden scholen doorgelicht, krijgen ze hun rapport zelf toegestuurd en hebben ze een vooropgestelde tijd om te verbeteren. Als ouders kom je daar verder niets over te weten, enkel via gesprekken in de buurtwinkels hoor je wel eens een roddel, maar hoe objectief is die? Terwijl je het allerbelangrijkste en kostbaarste bezit, je kinderen en hun toekomst overlevert aan een school, zijn personeel en hun beleid, is het voor mij de normaalste zaak dat je die objectief en doordacht kan uitkiezen.
Die rapporten zouden voor iedereen toegankelijk moeten zijn, het hoeft niet meteen in de krant maar het zal wel de nodige oproer geven, wat trouwens de bedoeling zal zijn, de discussie openen.
Ook wij hebben de schoolkeuze kunnen maken dankzij publicaties, hier verschijnen die testresultaten jaarlijks in een handig boek, zo konden we vergelijken en doordacht een keuze maken, dat gaf de doorslaggevende beslissing om verder van de grootstad LA te trekken en te wonen in een schooldistrict dat uitermate goed scoorde. Bert heeft er iedere dag een lange pendeltocht voor over.
Als je het mij vraagt, mag er best wat meer openheid zijn en moet een school een doorzichtige doos zijn, wie niets verkeerd doet heeft toch ook niets te verstoppen, niet?

Labels: ,