Saturday, January 13, 2007

winter in Ventura

In 1949 had Ventura County tenminste nog iets te tonen: sneeuw. Ok, het was enkel een dun laagje in sommige streken, maar voor een plaats die meer gewoon is aan flip-flops dan aan sneeuwbotten is dit wel erg uitzonderlijk.


Wij stellen het momenteel met temperaturen onder nul, maar enkel een grote bevroren plas van de sprinklers bedekte de oprit, genoeg om Ben in pyjama en sokken buiten te lokken. Een felblauwe open hemel en een strakke ijskoude wind deden me vandaag wel een dikke sjaal over mijn gezicht trekken.

Tuinbouwers werken dag en nacht om citrusbomen met antivries te besproeien, om verwarmingselementen tussen de jonge avocado boomgaarden te plaatsen, om te redden wat kan. Voor een streek waar het hele jaar rond niet-winterharde planten worden verbouwd zoals er nu zijn aardbeien, avocado's, citroenen, appelsienen en clementientjes, is dit een ramp.

Bij ons thuis slaat regelmatig de verwarming aan, de roosters waar anders frisse gekoelde lucht uitkomt, dienen nu als warmteblazers en diep uit de kast haalde ik de kersenpittenkussentjes boven. Al de planten in pot zijn ondertussen verhuisd naar een beschut plekje, wij kunnen er tegen.

Voor de vele daklozen is het stukken zwaarder, ze worden met zovelen als mogelijk opgezocht en naar verwarmde opvanghuizen gebracht en thevens voorzien van warme maaltijden. Leve de vele hulporganisaties en vrijgevigheid van de bevolking.

Labels: