Thursday, May 18, 2006

immunizations

Kinderen worden gevaccineerd tegen allerlei ziekten, dat is zo in Belgie en ook hier. Bij hun inschrijving op school vroegen ze er al naar en toen hebben ze braaf een copy gemaakt van de vaccinatie data in het kind-en-gezin boekje, zonder verdere vragen. Onlangs vroeg het schooldistrict er wel naar voor Catherine, want om toegelaten te worden in het zevende jaar (eerste middelbaar) moet ze het vaccinatiebewijs binnenbrengen voor Hepatitis B. En blijkbaar heeft ze die serie net gemist.
Dus was het moment aangebroken om een kinderarts te raadplegen voor alle kinderen. Inentingen en gewone onderzoeken worden bij hen niet via de school georganiseerd maar daarvoor moet je zelfstandig een kinderarts raadplegen. Weken geleden lagen de afspraken al vast, voor elk kind een andere dag, zodat ze elk de volledige aandacht krijgen.
Vandaag was Helena als eerste aan de beurt. Een beetje zoeken naar de juiste deur en dan de nodige papieren invullen, haar geschiedenis, de familie bijzonderheden en de verzekeringstoestand.
Zij heeft haar prive medisch onderzoekje gehad en daarvoor mocht ze een mooie witte papieren jurk aan, we kregen er bijna de slappe lach van, zo grappig vond ze dat. Een hele lieve dokter die allerlei vraagjes stelde om haar gerust te stellen zodat ze helemaal op haar gemak was. Ze heeft ondertussen ook haar eerste shot gekregen van hepatitis B en ook eentje voor hepatitis A. De volgende dosissen worden gegeven op exclusieve 'shot days'.
Benjamin is morgen aan de beurt, maar die zag dat al niet meer zitten nadat hij hoorde over de prik. Vanavond wist hij me zelfs te melden dat hij zich een beetje ziek voelt en dat die prikken nu niet door kunnen gaan.
(Eerder deze middag hadden we het over de werking van een vaccin en toen moet ik ook gezegd hebben dat je niet ziek mag zijn omdat je lichaam dan niet sterk genoeg is om tegen de mini dosis van de inspoten ziekte te vechten.)
Maar hij heeft geluk, ik zag daarnet in zijn boekje dat hij de B-versie al heeft gehad, dus enkel nog de A en de andere noodzakelijke voor zijn leeftijd.