Thursday, April 06, 2006

werk en succes

Donderdagavond, ons laatste huiswerk van de week zit er weer op, althans voor Ben en mij, want wij doen het altijd samen, of beter, ik zit ernaast en breng zo weinig mogelijk afleiding en geef zo veel mogelijk steun. Elke dag opnieuw is het een klus die geklaard moet worden, telkens voor een uur zijn we er zoet mee maar daarna valt alle stress van hem af en doet hij nog enkel aan pure ontspanning. 's Avonds na dinner en bad is er nog ons leesuurtje, samen in bed de opgelegde boekjes lezen voor minstens een half uur maar vaak doen we het wat langer, vooral als het goed gaat maar ook omdat het best gezellig is.

Zo hebben we onze dagelijkse routine, tussen al de rest van koken en afwassen en strijken en brengen en halen en aandacht verdelen door, het lukt ons wonderwel zeer goed vooral dankzij de andere kinderen, omdat zij heel goed begrijpen dat hij de extra hulp nodig heeft en alles doen om hem te helpen.
In het eerste leerjaar heeft hij in het nederlands leren lezen en schrijven tot Kerstmis, toen net een dunne fundering was gelegd zijn we verhuisd en heeft een nieuwe en vreemde taal hem overdonderd. Pas in september was hij er klaar voor, pas dan kregen de letters vorm en betekenis maar toen zat hij al in het tweede leerjaar bij kinderen die reeds in Kindergarten -derde kleuterklas- fonetisch hadden leren lezen en schrijven en toen al een heel eind voorop waren.
Hoe gek dat we ons de minste zorgen maakten bij de jongste uit het nest, omdat hoe jonger hoe makkelijker door iedereen bewaarheid werd, maar werd vergeten dat de moedertaal nog niet de stevige basis had om een nieuwe taal aan op te trekken en ze gelijk te leren lezen en schrijven.
De lieverd, hij werkt zo ontzettend hard zowel op school als bij het huiswerk thuis, hij is het zonnetje waar hij binnenkomt en geeft wat hij kan maar het is niet genoeg om het snelle tempo van de klas met zijn taalachterstand in te halen, niet genoeg om niet te verdrinken in al de rest.
Dus krijgen we advies, waar we trouwens volledig achterstaan, maar waar een hardwerkend kind geen boodschap aan heeft, hoe leg je uit dat inzet en werk de sleutel is tot succes als dat helemaal niet in zicht is? Als je nieuw verworven beste maatjes verdergaan en voor jezelf de tijd een jaartje zal stilstaan?