Monday, March 27, 2006

ovens

Er hangt een raar, irritant geurtje in het huis, hoe hoger je gaat hoe beter je het reukt. Niets vies, maar het voelt een beetje prikkerig aan. Overstaande geopende ramen doen goed werk, niet te veel want het is al avond en dan is het te killig, net genoeg om wat lucht te laten circuleren.

"Mama, waarom hebben ze hier allemaal twee ovens, en dan nog zo'n grote?"
"Ik weet het niet kindje. Omdat dit Amerika is misschien?"
"Maar mama, eentje is toch eigenlijk genoeg?"
"Ja natuurlijk, meestal wel, dat zal zo ook wel bij de meesten zijn hoor meisje. Niet iedereen heeft er twee. Jij bent alleen nog maar in grote huizen geweest, daar hebben ze er twee maar in al die andere zullen ze er zeker maar een hebben."

De frikandon is wat afgekoelt en wordt ingepakt in alu-folie, die is voor morgen, met appelmoes en aardappelpuree. Of koud, de dag erna, als er dan nog overschot is tenminste.

Ondertussen tikt het klokje van de oven lustig verder, de deur is "locked", hij is in "self-cleaning", nog een dik uur te gaan. Daarna zal hij weer blinken als nieuw.