Tuesday, August 21, 2007

Muffins


Een muffin is een eenpersoonsgebak in de vorm van een cupcake maar meestal wat groter. We eten het hier vooral als ontbijt maar ook wel als een snelle lunchhap of een late namiddagsnack. Pas op, dat wil niet zeggen dat we hier cake eten als ontbijt, nee want de samenstelling van het deeg is anders. Vaak wordt er gedeeltelijk tarwebloem of volkorenmeel gebruikt, noten, vruchten, fruit, zaden, ontbijtgranden of granola, zure room of yoghurt of melk en minder vet en minder suiker. Door het gebruik van bakpoeder en bicarbonaat (of baking soda) is het een super luchtig gebak dat ons sterk aan cake doet denken.

Het is tegenwoordig mijn absolute favoriet om thuis te maken, omdat het super makkelijk is, enkel alles bijeen gooien in een mengkom en met de hand mengen tot een glad beslag, verdelen in de muffinpan en een korte baktijd.

Ik maakte ze vanavond met confituur, een koffielepel versgemaakte pruimenjam, gekregen van Suzan, verstopt in het midden, morgenochtend ons ontbijt. Lees op Kokeneten.be
Maar mijn nieuwe muffin bakboekje telt nog 40 andere varianten en ook ligt hier een tijdschriftje met nog eens zes andere versies, genoeg om uit te proberen dus.

Labels: