Wednesday, September 13, 2006

Banana Bread


Het is niet dat ik er een receptenblogje van wil maken, maar die typische dingen kan ik toch niet verzwijgen en daarom wou ik tonen dat we vandaag voor de allereerste keer "Banana Bread" gemaakt hebben, nee geen brood maar cake met overrijpe bananen, volle bloem en donkere ruwe suiker. We, dat is Alex en Kara, die ik na de evacuatie was gaan ophalen, ze meegesleurd had door de supermarkt en ze eens thuisgekomen aan de slag zette om zich nuttig te maken en eens wat te bakken. Eigenzinnig als we zijn, gebruiken we geen kant en klaar receptje, nochtans dat die er talloos te vinden zijn, maar hebben we het van de mondelinge overdracht van enkele weken geleden bij vrienden op bezoek na de vraag "Hey, dit is lekker, smaakt niet de dikmakend, hoe doe je dat?"

Als volgt:
Hoeveelheden per cake en dus te vermenigvuldigen als je er meer wil maken.
1 cup zelfrijzende bloem
1 cup volle bruine bloem
1 cup donkere suiker (of gewone)
1 staafje boter
3 eieren
3 overrijpe fijngestampte bananen
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 zakje vanillesuiker
Ok, ik geef het toe, die maateenheden zijn niet echt op zijn Belgisch, maar 1 cup mag je omzetten naar 250 gr (of 125?) en een staafje boter ook zo iets en als je volledig zelfrijzende bloem gebruikt dan moet die baking soda en baking powder niet eens.
Trouwens over die baking soda hebben we eerst serieus getwijfeld, want ik ken dat enkel van Bert zijn oldtimerke te ontroesten en Kara was er ook niet helemaal gerust in, toch staat er op het pakje "also for cooking", het zou het geheel beter doen verteren en naar het schijnt wordt het ook gebruikt om in de koelkast of vrieskast te zetten om vieze geurtjes weg te houden.
Het bakken is als bij een andere cake, niet te hoge temperatuur en niet te kort of te lang en als je denkt dat hij klaar is dan prik je er eens in.
't Is wel een aanrader, echt waar, het smaakt lekker smeuig door de zoete rijpe gebakken bananen en is in vergelijking met andere cakes nog gezond ook en volgende keer doen we er ook nog blueberries, zo was het althans op het bezoek, maar die waren we vandaag vergeten meebrengen.

Labels: