Tuesday, September 06, 2005

A wake up call

"The best way to make your dreams come true is to wake up."
Met deze 'daily quote' ben ik mijn allereerste les "English as a Second Language" of ESL class, begonnen.
Onmiddelijk van start met het serieuze werk:
"Personal response to the Katrina Disaster"
1. Describe the initial effects of hurricane Katrina: what happened?
2. Why are people saying this country's response has been a tragic failure?
3. From your information about the details, who do you hold responsible for the failure emergency assistance? What should be the consequences?
4. What can we do to be prepared for emergencies in California, such as wildfires and earthquakes?
Dit leverde een hele voormiddag aardig wat 'praat'stof.
Met in de groep een ooggetuige die in het midden van het gebeuren in New Orleans was en met de massa de stad is uitgevlucht. In de klas een tiental nationaliteiten: Columbia, Guatemala, Venezuela, Tsjechie, Mexico, Joegoslavie, Japan, Brazilie, Taiwan- Taipei, Duitsland, Polen, Hongarije, Thailand, Rusland, Italie en ikzelf uit Belgie. Een hele wereld in een klaslokaal.
We hebben een evacuation-plan opgesteld en een emergency-kit samengesteld voor thuis of "Emergency Preparedness"
Iemand uit de groep is specialist ter zake, zij heeft ons kostbare tips gegeven. Want dit is wat we uit Katrina kunnen leren: wees zelf goed voorbereid zodat je zoveel mogelijk jezelf kunt behelpen tot er hulp van buitenaf komt, of m.a.w. "a wake up call"
De gekste tip vond ik: "altijd een paar schoenen onder je bed en slaap nooit volledig naakt"?
Omdat bij een aardbeving het geweld en de vernietiging 'plots' is, omdat de grond dan vaak bezaaid ligt met gebroken glas e.a., omdat je dan geen tijd hebt om kleren aan te doen. Bij een snel uitrukkende 'wildfire' moet er ook vaak snel gereageerd worden. Ik snap het.
Dat er niets boven je bed mag hangen dat naar beneden kan vallen, dat wist ik al, maar dat je ook best alle binnendeuren openlaat, vooral van de slaapkamers? Omdat bij een schok het huis wat kan scheeftrekken en je gesloten deuren vaak niet meer open krijgt, je wil zelf naar buiten maar vooral je lieve kinderen uit bed halen.
"Wake up and be prepared" een wijze raad van de juf.