Saturday, April 02, 2005

Daylight-savings begins.


It's that time of year to "spring forward". At 2 a.m. april 3, Californians and others will advance clocks one hour.
Fire department officiels suggest that when changing clocks for DST and then back for standard time, it's a good idea to replace smoke alarm batteries.

Die Amerikanen doen het dus een weekje later dan Europa, 1 week was er 10 uur tijdsverschil met Belgie, vanaf nu weer de gebruikelijke 9 uur.

Maar niet iedereen kent het verhaal achter DST (daylight saving time). Experts menen dat zoals de zonnebloemen hun kopjes draaien naar de zon om het meeste profijt uit die zon te halen, zo ook de mens een manier gevonden heeft om meer voordeel uit de zon te halen.

In Europa gebruiken ze het 24-uren stelsel om de tijd aan te geven, in de USA a.m. en p.m. om aan te geven of het voor de middag of na de middag is.
Waar komen die termen vandaan?
a.m. komt van het Latijn "ante meridiem" (ante=before, meridiem=noon)
dus 2 a.m. betekent 2u. voor de middag dus 2u. in de nacht
p.m. komt van het Latijn "post meridiem" (post=after, meridiem=noon)
dus 2 p.m. betekent 2u. na de middag dus 2u. in de namiddag

Het is even wennen en altijd nadenken wat die a.m. en p.m. weeral betekenen maar er is in ieder geval geen geknoei met 12 uur bijtellen voor de uren na de middag.

En wie weet waarom ze het uur laten springen om 2u. 's nachts?
Omdat dan de meeste thuis zouden zijn, omdat er dan de minste treinen rijden, omdat ...?

En voor wie steeds in de war is of het uur nu vooruit of achteruit springt hebben ze hier ook nog en leuke truc: "Spring (lente)Forward" en "Fall (herfst)Back"

Het is nog vroeg in de avond, maar ik ga toch al slapen, de nacht is nu voor ons een uurtje korter, de kids liggen er ook al in en door de open ramen hoor ik reeds de sprinklers van de buren aanspringen, morgen zondag en maandag na 1 weekje "spring break" terug school, het laatste lange eind tot de zomervakantie.