Saturday, January 07, 2006

sport en school

Het leuke aan een zaterdag is, dat niets moet, voor ons althans en tot hier toe.

Dat is niet voor iedereen zo hoor, nog meer dan in Belgie doen kinderen buitenschoolse activiteiten en dan vooral "sport". Ouders zijn fervente supporters en offeren hun week-ends op voor het coachen van zoon en/of dochter.
Vang ik ergens terloops een gesprekje op tussen bevriende ouders gaat het steevast over de kinderen en hoe goed ze het al doen in hun "soccer" of "basketball" of "baseball" of "softball" of "volleybal" of "gymnastics" of "diving" of "tennis" of "track" of "waterpolo".
Dit zijn zo ongeveer de meest populaire sporten om hier na de Highschool in aanmerking te kunnen komen voor een "scholarship", want inderdaad, daar draait uiteindelijk de hele kous rond. Daar hopen de ouders op, daar laten ze hun kinderen voor trainen zelfs vaak ten koste van hun schoolwerk, dat hoor ik dan via mijn eigen kroost die af en toe afkomen met verhalen van klasgenootjes die regelmatig hun huiswerk niet kunnen doen omdat ze geen tijd hebben doordat ze van hun ouders geen enkele training mogen missen, soms tot groot verdriet van het kind zelf.
Die scholarship is natuurlijk erg belangrijk omdat studeren in college of university veel geld kost, vaak te veel om het zelf te kunnen betalen, je probeert het dan via een beurs en dat kan ook met sport. Wie goed is die willen ze graag in hun team en de teams zijn schoolgebonden.
Wij zijn voorlopig nog niet zo 'crazy' als "de papa van", die zijn 4-jarig zoontje elke dag honderden balletjes laat kloppen zodat hij het tennis snel te pakken zou hebben, met de hoop voor een scholarship binnen 14 jaar.
Succes papa van en succes zoontje van de papa van.
Maar ons leventje is nog niet helemaal georganiseerd en dat geldt ook voor sport, maar voorlopig hoeft het ook nog niet en genieten we van alle vrije tijd, ik heb het gevoel dat we zo ook alles wat meer op een rijtje kunnen zetten en nadenken en natellen (oh ja, sport is ontzettend duur).
Een keer beginnen vanaf nul zal niet slecht zijn.
Natuurlijk, sport is gezond en ik ben de eerste om dat te promoten,daarom vanmiddag, om onze luie spieren wat te oefenen hebben we samen een flinke wandeling gemaakt en dat was best plezant.