Wednesday, November 23, 2005

Thanksgiving, the facts

Thanksgiving SymbolThanksgiving History
De vierde donderdag van november, de officiele nationale Thanksgiving Day in de Verenigde staten, in 1863 door Abraham Lincoln toegekend.
"The First Thanksgiving Day" was in de herfst van 1621 in Plymouth, Massachusetts, gehouden door de Pelgrims. Zij waren de voorgaande winter vanuit England met een overvolle boot "The Mayflower" naar Amerika gevaren op zoek naar godsdienstvrijheid en een betere wereld. De overtocht en de eerste winter waren rampzalig, de helft kwam om van honger en ziekte. De Indianen -of de 'native americans'- leerden hen te overleven in dit wilde gebied. De volgende herfst kenden de Pelgrims een rijke oogst en dit wilden ze vieren met een groot 'eet'feest waarop ook de Indianen werden uitgenodigd om hen te danken.
Governor William Bradford verkondigde een dag om te danken "the First Thanksgiving day".
Het is samen met Kerstmis 'de' grootste feestdag van het jaar.
Amerikanen houden familiebijeenkomsten, wie niemand heeft wordt wel door iemand uitgenodigd en vooral er wordt dan uitbundig gegeten, traditioneel staan gevulde kalkoen (stuffed turkey) met aardappelpuree en pompoentaart (pumpkin pie) op het menu, en wat nog belangrijker is, er wordt 'dankbaar' gewezen voor al wat maar positief was in het afgelopen jaar.
"He, wat is er nu met Ann's blog aan de hand" denk je nu, want zoveel geschiedenis en feiten ben je niet van me gewoon he!
Dat komt er dus van als ik gebrainwashed ben, gisteren op school hebben we het een hele voormiddag erover gehad, ook de kinderen hebben de afgelopen dagen niet veel anders gedaan dan gelezen en geleerd en geknutseld rond Thankgiving.
Het moest er dus even allemaal uit.
Onze eerste Thanksgiving wordt druk, koken en een hele boel visite, ik weet nog niet of ik daar nu dankbaar voor moet zijn?